Kaipaatko neuvoja SOITA 0500 406 408

Siviilihautaukset

Seurakuntaan kuuluvat vainajat saatetaan viimeiselle matkalle aina oman uskontokuntansa edellyttämällä tavalla hänen omaa vakaumustaan kunnioittamalla.

Kirkkoon kuulumattomien hautajaiset voidaan järjestää yhtä juhlallisesti kuin kirkkoon kuuluvan henkilönkin. Saattotilaisuuden ohjelma voi noudattaa samaa kaavaa siunaustilaisuuden kanssa muutoin, paitsi virsien sijasta soitetaan tai lauletaan muuta musiikkia. Ohjelma voidaan järjestää hyvin vapaasti vainajan toiveiden mukaan ja usein siihen kuuluu musiikkia, puheita ja kukkatervehdysten jättäminen.

Tilaisuus voidaan pitää kappelissa, tilausravintolassa tai vaikka kotona.

Puhujana voi toimia joku omaisista, tai ulkopuolinen, tilattu juhlapuhuja. Hautapaikkavaihtoehdot ovat samat kuin kirkollisin menoin haudattavillakin. Seurakunnat ylläpitävät myös tunnustuksettomia hautausmaita eri puolilla Suomea.

Hautajaiset ovat yhteisnimitys kokonaisuudelle, joka tavallisesti muodostuu saattohetkestä ja muistotilaisuudesta. Kirkollisen hautaustoimituksen jumalanpalvelusluonteen takia vapaampi ohjelma, se musiikkivalintoja myöten vainajan näköinen, pidetään yleensä muistotilaisuudessa. Siviilihautajaisiin ei tarvitse sisällyttää mitään vain tavan vuoksi, vaan kaikki tapahtuu ihmisten itsensä ehdoilla. Silloin, kun tilaisuus aidosti kunnioittaa vainajan elämää, se on myös omaisille lohdullisin.

Seremonian kulku

Siviilihautajaisissa ei ole pakollista kaavaa, vaan ne voidaan monin eri tavoin rakentaa heijastamaan vainajan persoonallisuutta ja sitä merkitystä, joka hänen elämällään on hänen läheisilleen ollut.

Usein hautajaiset järjestetään kaksiosaisina: ensin saattohetki kappelissa arkun äärellä ja heti sen jälkeen muistotilaisuus tarjoiluineen muualla. Uurnanlaskuun viikon tai parin kuluttua osallistuvat ehkä vain lähiomaiset. Toinen tapa on saattaa vainaja tuhkattavaksi lähimpien kesken ja viettää varsinaiset hautajaiset muistotilaisuuksineen vasta uurnan läsnäollessa.

Pidettiinpä saattohetki kappelissa, kotona, pitokartanossa, avomerellä tai vaikkapa omenapuun alla, siihen sisältyy yleensä musiikkia, puhe tai useitakin, kukkasia ja kynttilöitä sekä paljon tunnetta. Mitä henkilökohtaisempi ja lämpimämpi itse hautausseremonia on ollut, sen vähemmän paineita kohdistuu muistotilaisuuden ohjelman järjestämiseen.

Kappelissa pidettynä saattohetki noudattaa yleensä totunnaista muotoa myös rakenteeltaan. Tavallisin ja usein luontevin – mutta ei millään tavoin pakollinen – järjestys on nykyään:

  1. alkusoitto (yleensä uruilla)
  2. saattoväen kukkatervehdykset
  3. musiikkikappale (instrumentaalimusiikkia tai yksin-, yhteis- tai kuorolaulua)
  4. saattopuhe
  5. musiikkikappale (ks. edellä)
  6. loppusoitto (yleensä uruilla)

Jos taas tilaisuus pidetään muualla tai saattoväki kokoontuu vasta uurnanlaskuun, vaihtelua esiintyy enemmän.

Joillakin paikkakunnilla hautausmaan ja kappelin omistava seurakunta ei luovuta kappeliaan muihin kuin kirkollisiin hautajaisiin. Tällöin siviilihautajaisten saattohetki pidetään tavallisesti haudalla ja seremonia on olosuhteiden pakosta suunniteltava lyhyemmäksi. Usein musiikki ja pitemmät puheet esitetään vasta muistotilaisuudessa.

Muistathan tilata arkkuun lehväruuvit asiakaspalvelijaltamme.

Vaihtoehtoiset ruuvit arkkuun.

 

Lue lisää siviilihautauksesta.

Olemme apunanne surun kohdatessa

Kilpailukykyiset hinnat - ainutlaatuinen palvelu

Kaarna on laadukas ja yksilöllinen täyden palvelun moderni hautaustoimisto.

Yhteystiedot

Tavoitat meidät puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisesti tapaamalla.

0500 406 408
asiakaspalvelu@hautauspalvelukaarna.fi

Asiakaspalvelun aukioloajat:
Ma-Pe 8.00-20.00
La 10-16

Seuraa meitä: