Kaipaatko neuvoja SOITA 0500 406 408

Siviilihautajaiset

Siviilihautajaiset – Uskonnottomat hautajaiset

Tänä päivänä kirkkoon ei automaattisesti kuuluta vauvasta vaariin, vaan osa on eronnut kirkosta vakaumuksen tai muun syyn takia.  Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien osuus vuonna 2019 on alle 70 prosenttia suomalaisista

Siviilihautajaiset ovatkin lisääntyneet ja me Kaarnalla haluamme auttaa omalla asiantuntemuksella ja ammattitaidolla hautajaisten järjestämisessä ottaen huomioon näiden hautajaisten erityispiirteet. Yksi erityispiirre on, että arkkuun tulevat lehväruuvit ristiruuvien sijaan.

Teemme myös tiivistä yhteystyötä Pro-Seremoniat siviilijärjestön kanssa.

Ei-kirkolliset hautajaiset voidaan järjestää yhtä juhlallisesti kuin kirkkoon kuuluvan henkilönkin. Saattotilaisuuden ohjelma voi noudattaa samaa kaavaa siunaustilaisuuden kanssa muutoin, paitsi virsien sijasta soitetaan tai lauletaan muuta musiikkia. Ohjelma voidaan järjestää hyvin vapaasti vainajan toiveiden mukaan ja usein siihen kuuluu musiikkia, puheita ja kukkatervehdysten jättäminen.

Tilaisuus voidaan pitää kappelissa, tilausravintolassa tai vaikka kotona.

Puhujana voi toimia ulkopuolinen tilattu juhlapuhuja tai joku omaisista. Hautapaikkavaihtoehdot ovat samat kuin kirkollisin menoin haudattavillakin. Seurakunnat ylläpitävät myös tunnustuksettomia hautausmaita eri puolilla Suomea. Honkanummen hautausmaalla on esimerkiksi tunnukseton alue.

Hautajaiset ovat yhteisnimitys kokonaisuudelle, joka tavallisesti muodostuu siunaus/saattohetkestä ja muistotilaisuudesta. Tilaisuudessa on kirkollisista hautaustoimitusta vapaampi ohjelma, musiikkivalintoja myöten tilaisuudesta voidaan tehdä vainajan näköinen. Siviilihautajaisiin ei tarvitse sisällyttää mitään vain tavan vuoksi, vaan kaikki tapahtuu ihmisten itsensä ehdoilla. Silloin, kun tilaisuus aidosti kunnioittaa vainajan elämää, se on myös omaisille lohdullisin.

Seremonian kulku

Siviilihautajaisissa ei ole pakollista kaavaa, vaan ne voidaan monin eri tavoin rakentaa heijastamaan vainajan persoonallisuutta ja sitä merkitystä, joka hänen elämällään on hänen läheisilleen ollut.

Usein hautajaiset järjestetään kaksiosaisina: ensin saattohetki kappelissa arkun äärellä ja heti sen jälkeen muistotilaisuus tarjoiluineen muualla. Uurnanlaskuun viikon tai parin kuluttua osallistuvat yleesnä vain lähiomaiset. Toinen tapa on saattaa vainaja tuhkattavaksi lähimpien kesken ja viettää varsinaiset hautajaiset muistotilaisuuksineen vasta uurnan läsnäollessa.

Pidettiinpä saattohetki kappelissa, kotona, pitokartanossa, avomerellä tai vaikkapa omenapuun alla, siihen sisältyy yleensä musiikkia, puhe tai useitakin, kukkasia ja kynttilöitä sekä paljon tunnetta. Mitä henkilökohtaisempi ja lämpimämpi itse hautausseremonia on ollut, sen vähemmän paineita kohdistuu muistotilaisuuden ohjelman järjestämiseen.

Kappelissa pidettynä saattohetki noudattaa yleensä totunnaista muotoa myös rakenteeltaan. Tavallisin ja usein luontevin – mutta ei millään tavoin pakollinen – järjestys on nykyään:

  1. alkusoitto (yleensä uruilla)
  2. saattoväen kukkatervehdykset
  3. musiikkikappale (instrumentaalimusiikkia tai yksin-, yhteis- tai kuorolaulua)
  4. saattopuhe
  5. musiikkikappale (ks. edellä)
  6. loppusoitto (yleensä uruilla)

Jos taas tilaisuus pidetään muualla tai saattoväki kokoontuu vasta uurnanlaskuun, vaihtelua esiintyy enemmän.

Joillakin paikkakunnilla hautausmaan ja kappelin omistava seurakunta ei luovuta kappeliaan muihin kuin kirkollisiin hautajaisiin tai siunaustilaisuuden jälkeiseen muistotilaisuuteen. Jos kappeli luovutetaan, peritään siitä kappelimaksu.

Siviilihautajaisten saattotilaisuus voidaan luontevasti järjestää yksityisen Krematoriosäätiön kappelissa HIetaniemessä. Käytössä on pienempi kappeli mihin mahtuu maksimissaan 12 henkeä tai suurempi kappeli, joka on n. 100 – 200 hengelle tarkoitettu.

Puhuja, musiikki ja käsiohjelmat
Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos haluat puhujan tai muusikon tilaisuuteen. Käsiohjelmat voidaan myös tilata saattotilaisuuteen. Minimäärä on 20 kpl.

Arkun ruuvit: Lehväruuvi toinen vasemmalta.

Vaihtoehtoiset ruuvit arkkuun.

 

Hautapaikka
Vainajan kotikunnan mukaisesti seurakunnilla on lainmukainen velvollisuus tarjota hautapaikka kaikille alueensa asukkaille.

Tuhkan sirottelu
Vainajan tuhkan sirottelu voi tapahtua myös määrätylle sirottelualueille pääkaupunkiseudulla. Tuhka voidaan myös sirotella tai haudata muille maa-alueille maanomistajan luvalla. Vainajan viimeisen tahdon mukaisesti tuhkat voidaan sirotella mereen siihen osoitetulle alueelle tai muuhun vesistöön erillisellä luvalla.

Lue lisää siviilihautajaisista.

Olemme apunanne surun kohdatessa

Kilpailukykyiset hinnat - ainutlaatuinen palvelu

Kaarna on laadukas ja yksilöllinen täyden palvelun hautaustoimisto pääkaupunkiseudulla.

Yhteystiedot

Tavoitat meidät puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisesti tapaamalla.

0500 406 408
asiakaspalvelu@hautauspalvelukaarna.fi

Asiakaspalvelun aukioloajat:
Ma-Pe 8.00-20.00
La 10-16

Seuraa meitä: