Kun suruviesti saapuu, ei aina ole tiedossa, miten ja mistä aloittaa hautausjärjestelyt. Hautajaiset järjestetään yleensä 1-4 viikon kuluttua kuolemasta.

Olemme Kaarnassa teitä varten. Neuvonta on asiakkaillemme maksutonta. Annamme teille arvion kokonaiskustannuksista ensimmäisessä puhelussa tai tapaamisessa.

Siirry tästä etusivulle

Hautauslupa

Läheistänne viimeiseksi hoitanut lääkäri kirjoittaa hautausluvan, mikäli kuolemansyyn selvittämiseksi tehtäviin tutkimuksiin ei ole aihetta. Muussa tapauksessa hautauslupa kirjoitetaan näiden tutkimusten jälkeen. Hautajaisjärjestelyt voitte aloittaa jo ennen hautausluvan saamista.

Hautajaisten järjestämiseen hautaustoimisto Kaarnalla kuuluu myös yhteistyö seurakuntien kanssa, kuten hautausluvan eteenpäin lähettäminen seurakunnalle sekä myös hautausluvan pyytäminen sairaalasta tai hoitokodista.

Kuolintodistus

Sairaala toimittaa kuolintodistuksen rekisteriviranomaisille virkateitse. Omainen saa kuolintodistuksen sairaalasta, vainajaa viimeiseksi hoitaneelta lääkäriltä, oikeuslääkäriltä tai kuolemansyyntutkinnasta vastaavalta poliisilta. Hautaustoimisto ei tarvitse kuolintodistusta.

Virkatodistus

Virkatodistus tilataan vainajan rekisteriviranomaiselta joko Digi- ja väestötietorekisteristä tai vainajan kotiseurakunnasta. Perunkirjan liitteeksi tarvitaan katkeamaton virkatodistusketju eli sukuselvitys. Pankkiasiointia varten tilataan yksinkertaisempi ”elää todistus” vainajasta, josta näkyy sukulaisuussuhde pankkiasioita hoitavaan omaiseen.

Arkku- vai uurnahautaus

Suomessa hautaustoimilaki määrittää arkku- ja uurnahautausta. Hautaustoimilaki tuntee vain kaksi tapaa haudata: arkkuhautaus ja uurnahautaus eli vainajan tuhkaaminen.

Hautajaisjärjestelyjen yhteydessä päätetään hautaustapa. Hautaustavan valinnassa kunnioitetaan vainajan viimeistä tahtoa. Jos vainaja ei ole ilmaissut hautatahtoa eläessään, omaiset voivat päättää hautaustavan. Molemmissa hautaustavoissa siunaustilaisuus on samanlainen.

Arkkuhautaus
Arkku- tai maahautaus tarkoittaa arkun hautaamista maahan. Arkku- tai maahautaus on mahdollinen uuteen hautapaikkaan, sukuhautaan tai omalle kotipaikkakunnalle. Jokaisella on oikeus hautapaikkaan kotipaikkakuntansa hautausmaalla riippumatta siitä, onko vainaja kuulunut seurakuntaan vai ei.

Sukuhautaan haudattaessa on hyvä ensin varmistaa, että arkkuhautaus on mahdollinen. Tämä riippuu haudan hautasijojen määrästä ja aiemmin haudattujen vainajien hautausajoista. Hautapaikassa voi olla sekä arkku- että uurnahautapaikkoja.

Sukuhaudalla oleva hautakivi tulee siirtää pois ennen haudan kaivamista auki uutta arkkuhautausta varten.

Siunaustilaisuuden jälkeen omaiset kantavat arkun kirkosta tai kappelista saattovaunuun, josta edetään hautapaikalle. Arkku voidaan myös antaa hauta-auton kuljetettavaksi toisen paikkakunnan hautausmaalle.

Kaikki kiven siirtämiseen liittyvät työt ja hautauksen jälkeen tehtävä hautakivikaiverrus hoituvat hautaustoimistostamme.

Uurnahautaus
Uurnahautaus on yleistynyt hautausmuotona pääkaupunkiseudulla. Syinä ovat ekologisuus ja se että pääkaupunkiseudulla hautausmaat alkavat käydä ahtaiksi varsinkin arkkuhautauksien osalta. Maunulan uurnalehto on ensimmäinen hautausmaa, joka on ainoastaan tarkoitettu uurnahautauksiin ja tuhkan sirotteluun.

Uurnahautauksen kulku voi tapahtua kahdessa eri vaiheessa tai suorana tuhkauksena. 
Perinteisessä kahdessa eri vaiheessa tapahtuvassa uurnahautauksessa järjestetään ensin siunaus- tai saattotilaisuus kirkossa tai kappelissa. Tilaisuuden päätteeksi arkku jää kappeliin, josta se hoidetaan tuhkattavaksi. Omainen voi hakea vainajan tuhkat noin kahden viikon kuluttua krematoriosta, minkä jälkeen toimitetaan uurnanlasku.

Suoratuhkaus
Toinen vaihtoehto hautauksen toimitukselle on suoratuhkaus. Siinä vainaja tuhkataan ensin ja sen jälkeen uurna haudataan tai tuhka sirotellaan hautausmaan muistolehtoon tai vesistöön tai luontoon.  Uurnanlaskun tai sirottelun yhteydessä voidaan pitää muistotilaisuus, jossa kokoonnutaan yhdessä vielä muistelemaan vainajaa.  Suoratuhkaukset ovat yleistyneet viime aikoina uskonnottomien hautajaisissa.

Pandemian aikana suoratuhkaus voidaan tehdä myös kirkkoon kuuluvalle vainajalle tietyin edyllytyksin. Pappi voi toimittaa uurnan siunauksen tuhkauksen jälkeen kappelissa tai haudalla.

Hautapaikkavaihtoehdot 
Tuhkauurna voidaan haudata omaisen hallinnoimaan hautapaikkaan hautausmaalle  tai varata vainajalle kokonaan uusi hautapaikka. Tuhkauurna voidaan myös sijoittaa uurna- tai muistolehtoon. Myös sirottelu on mahdollista seurakunnan hallinnoimilla hautausmailla.

Tuhkauurnan voi sijoittaa muuallekin kuin seurakunnan hallinnoimalle hautausmaalle. Vaihtoehtoina voivat olla oman kesämökin piha tai vesistö. Tuhkauurnan sijoittamiseen tarvitaan aina maan- tai vesistönhaltijan lupa.  Muualle kuin hautausmaalle ei kuitenkaan saa pystyttää haudaksi tunnistettavaa muistomerkkiä.

Tuhka on haudattava tai pysyvästi sijoitettava yhteen paikkaan vuoden kuluttua tuhkauksesta. Krematoriolla on velvollisuus pitää kirjaa tuhkan hautauspaikasta.

Hautaustoimistomme hoitaa myös uudet hautakivikaiverrukset. Meiltä saa myös väliaikaiset valkoiset puuristit haudalle, sillä aikaa kun kivi on kaiverrettava tai uutta hautakiveä ei voi vielä asentaa haudalle.

Katsokaa tästä valikoimiimme kuuluvia arkkuja ja uurnia.

Uskonnollinen merkitys

Seurakuntaan kuuluva vainaja saatetaan viimeiselle matkalle aina oman uskontokuntansa edellyttämällä tavalla hänen vakaumustaan kunnioittaen.

Kirkkoon kuulumattoman vainajan hautajaiset voidaan järjestää yhtä juhlallisesti kuin kirkkoon kuuluvankin. Saatto- eli jäähyväistilaisuuden ohjelma voi noudattaa samaa kaavaa siunaustilaisuuden kanssa, paitsi että virsien sijaan soitetaan ja lauletaan muuta musiikkia. Puheen voi pitää joku omaisista tai ystävistä. Puhujana voi toimia myös ulkopuolinen juhlapuhuja, jonka voitte tilata kauttamme.

Katsokaa tästä valmis palvelupaketti Jäähyväistilaisuus kappelilla

Hautajaiskutsu

Kutsu hautajaisiin voidaan esittää eri tavoilla, kuten puhelimella, lehti-ilmoituksella tai kutsukortilla.

Lehti-ilmoitus
Jos saattoväki halutaan kutsua kuolinilmoituksella, laitetaan ilmoitus lehteen ennen hautajaisia. Kuolinilmoituksessa on samalla kutsu siunaus- ja/tai muistotilaisuuteen.

Neuvomme teitä tarvittaessa kuolinilmoituksen laatimisessa.

Hautausneuvoja, edustaja

Voitte varata hautausneuvojan tilauksen yhteydessä, vähintään kaksi viikkoa ennen hautajaispäivää. Hautausneuvoja, joka on ollut tukenanne koko hautajaisjärjestelyn ajan, on tukenanne myös ennen hautajaisten alkua. Hautausneuvoja tarkistaa, että kaikki käytännön asiat ovat kunnossa. Hän katsoo myös, että kaikki tilatut surukukat ovat tulleet. Jos olette tilanneet käsiohjelman, niin hän tuo ne samalla.

Arkunkantajat

Arkkuhautaus: Mikäli arkku kannetaan hautaan laskemista varten, tulee kantajia olla kuusi miestä tai naista. Uurnahautaus: Omaiset voivat kantaa arkun hauta-autoon tilaisuuden päätyttyä, ja hauta-auto jatkaa siitä krematorioon. Kappeleissa tapahtuvissa siunauksissa yleisempi tapa on, että arkku kuljetetaan myöhemmin krematorioon.

Hautauspalvelu Kaarnalta voi tiedustella ja tilata kantajapalvelua, jos saattoväessä ei ole tarpeeksi arkunkantajia. Pyydättehän tarvittaessa erillisen ohjeen arkun kantamisesta hautausneuvojaltamme.

Valokuvaus

Sovitaan valokuvauksesta. Järjestämme teille tarvittaessa valokuvaajan siunaus- ja muistotilaisuuteen.

Hautamuistomerkki

Valitaan uusi hautamuistomerkki tai sovitaan kaiverruksista jo haudalla olevaan kiveen. Teemme yhteistyötä Kiviveistämö Levanderin kanssa.

Katsokaa tästä hautamuistomerkkejä

Perunkirjoitus

Kaikki hautajaisiin liittyvät kuitit ja laskut kannattaa säästää perunkirjoitusta varten. Perunkirjoitus pitää toimittaa kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä. Hautauspalvelu Kaarnan palveluihin kuuluvat myös perunkirjoitukset, jäämistöositukset ja perinnönjaot.
Perunkirjoituksesta kannattaa ottaa yhteyttä meihin jo hyvissä ajoin. Hinnat, aikaperusteinen asianajopalkkiomme on 220,00 euroa/tunti. Palkkion kokonaissummaa laskettaessa pyöristetään käytetty aika seuraavaan täyteen 15 minuuttiin.

Lukekaa lisää perunkirjoituksesta

Hautajaiskulut

Hautajaiskulut koostuvat ensisijaisesti hautaustoimiston ja seurakunnan kuluista. Hautajaiskuluja ovat arkun ja uurnan lisäksi myös mm. surukukat, muistotilaisuuden pitopalvelukulut, ohjelmapalvelut, perunkirjoituskulu, hautakivi ja hautakivityöt. Hautauspalvelu Kaarna lähettää laskun, kun sen tuotteet ja palvelut on toimitettu. Lasku osoitetaan kuolinpesälle.

Seurakunnan palveluihin kuuluvat haudan avaus ja peitto tai tuhkaus, hautapaikka-asiat ja mahdolliset tilavuokrat. Seurakunta lähettää kuolinpesälle omat laskunsa, jotka liittyvät hautaamiseen ja/tai tuhkaamiseen. Seurakunnan kulut voivat olla 200 – 2000 €.

Sosiaalitoimi ja avustukset

Hautajaiset maksetaan yleensä kuolinpesän varoista.

Sosiaalitoimi: Jos kuolinpesällä ei ole tarpeeksi varoja tai kuolinpesä on varaton, omaiset voivat hakea sosiaalitoimelta avustusta hautajaiskuluihin. Jos kuolinpesä on varaton, on tilaaja vastuussa laskusta. Lisätietoja voi kysyä hautausneuvojaltamme.
Avustukset: Selvitetään mahdolliset henkivakuutukset, eläkkeet ja hautausavustukset. Ottakaa yhteyttä myös Kelaan ja selvittää Kelan tuki omaisen kuoltua (mm. perhe-eläke).

Vertaistukiryhmiä

Sururyhmät

Omasta seurakunnasta voi kysyä lisää sururyhmistä.

Muita sururyhmiä
Nuoret lesket
Työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiryhmät

Käpy ry
Lapsikuolemaperheet

Huoma
Henkirikoksen uhrien läheiset ry

Surunauha
Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille

Mielenterveysseura
Täältä löydätte tietoa, harjoituksia ja tukea elämän eri tilanteisiin.