Kirjoittaja Tuula Solmela

Arkku- vai uurnahautaus

Suomessa hautaustoimilaki määrittää arkku- ja uurnahautausta. Hautaustoimilaki tuntee vain kaksi tapaa haudata: arkkuhautaus ja uurnahautaus eli vainajan tuhkaaminen.

Hautajaisjärjestelyjen yhteydessä päätetään hautaustapa. Hautaustavan valinnassa kunnioitetaan vainajan viimeistä tahtoa. Jos vainaja ei ole ilmaissut hautatahtoa eläessään, omaiset voivat päättää hautaustavan. Molemmissa hautaustavoissa siunaustilaisuus on samanlainen.

Arkkuhautaus
Arkku- tai maahautaus tarkoittaa arkun hautaamista maahan. Arkku- tai maahautaus on mahdollinen uuteen hautapaikkaan, sukuhautaan tai omalle kotipaikkakunnalle. Jokaisella on oikeus hautapaikkaan kotipaikkakuntansa hautausmaalla riippumatta siitä, onko vainaja kuulunut seurakuntaan vai ei.

Sukuhautaan haudattaessa on hyvä ensin varmistaa, että arkkuhautaus on mahdollinen. Tämä riippuu haudan hautasijojen määrästä ja aiemmin haudattujen vainajien hautausajoista. Hautapaikassa voi olla sekä arkku- että uurnahautapaikkoja.

Sukuhaudalla oleva hautakivi tulee siirtää pois ennen haudan kaivamista auki uutta arkkuhautausta varten.

Siunaustilaisuuden jälkeen omaiset kantavat arkun kirkosta tai kappelista saattovaunuun, josta edetään hautapaikalle. Arkku voidaan myös antaa hauta-auton kuljetettavaksi toisen paikkakunnan hautausmaalle.

Kaikki kiven siirtämiseen liittyvät työt ja hautauksen jälkeen tehtävä hautakivikaiverrus hoituvat hautaustoimistostamme.

Meillä on laaja valikoima erityyppisiä arkkuja, myös SHT-tukun arkut kuuluvat valikoimiimme. Tästä pääset katsomaan arkkutarjontaamme.

Uurnahautaus
Uurnahautaus on yleistynyt hautausmuotona pääkaupunkiseudulla. Syinä ovat ekologisuus ja se että pääkaupunkiseudulla hautausmaat alkavat käydä ahtaiksi varsinkin arkkuhautauksien osalta. Maunulan uurnalehto on ensimmäinen hautausmaa, joka on ainoastaan tarkoitettu uurnahautauksiin ja tuhkan sirotteluun.

Uurnahautauksen kulku voi tapahtua kahdessa eri vaiheessa tai suoratuhkauksena. 
Perinteisessä kahdessa eri vaiheessa tapahtuvassa uurnahautauksessa järjestetään ensin siunaus- tai saattotilaisuus kirkossa tai kappelissa. Tilaisuuden päätteeksi arkku jää kappeliin, josta se viedään tuhkattavaksi. Omainen voi hakea vainajan tuhkat noin kahden viikon kuluttua krematoriosta, minkä jälkeen toimitetaan uurnanlasku.

Suoratuhkaus
Toinen vaihtoehto hautauksen toimitukselle on suoratuhkaus. Siinä vainaja tuhkataan ensin ja sen jälkeen uurna haudataan tai tuhka sirotellaan hautausmaan muistolehtoon tai vesistöön tai luontoon.  Uurnanlaskun tai sirottelun yhteydessä voidaan pitää muistotilaisuus, jossa kokoonnutaan yhdessä vielä muistelemaan vainajaa.  Suoratuhkaukset ovat yleistyneet viime aikoina uskonnottomien hautajaisissa.

Suoratuhkaus hautausmuotoa voidaan myös käyttää kirkkoon kuuluvalle vainajalle tietyin edellytyksin. Pappi voi myös toimittaa uurnan siunauksen kappelissa tai haudalla tuhkauksen jälkeen.

Tästä pääset katsomaan Suoratuhkauspakettiamme.

Hautapaikkavaihtoehdot 
Tuhkauurna voidaan haudata omaisen hallinnoimaan hautapaikkaan hautausmaalle  tai varata vainajalle kokonaan uusi hautapaikka. Tuhkauurna voidaan myös sijoittaa uurna- tai muistolehtoon. Myös sirottelu on mahdollista seurakunnan hallinnoimilla hautausmailla.

Tuhkauurnan voi sijoittaa muuallekin kuin seurakunnan hallinnoimalle hautausmaalle. Vaihtoehtoina voivat olla oman kesämökin piha tai vesistö. Tuhkauurnan sijoittamiseen tarvitaan aina maan- tai vesistönhaltijan lupa.  Muualle kuin hautausmaalle ei kuitenkaan saa pystyttää haudaksi tunnistettavaa muistomerkkiä.

Tuhka on haudattava tai pysyvästi sijoitettava yhteen paikkaan vuoden kuluttua tuhkauksesta. Krematoriolla on velvollisuus pitää kirjaa tuhkan hautauspaikasta.

Hautaustoimistomme hoitaa myös uudet hautakivikaiverrukset. Meiltä saa myös väliaikaiset valkoiset puuristit haudalle, sillä aikaa kun kivi on kaiverrettava tai uutta hautakiveä ei voi vielä asentaa haudalle.

Katso tästä linkistä uusia Hautakiviä.

Tästä pääset katsomaan Kaarnan arkkuja ja uurnia.